Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ján JONÁŠ

GALÉRIA
Dátum: 23.10.2019
Autor: Obec Prietrž
Ján JONÁŠ

*23.10.1919 Prietrž +23.10.1977 Bratislava

"Zemi slúžiť budeš! ... slúžiť budeš tejto pôde až do skonania! Budeš si ju ctiť, budeš jej vďačiť za každý krajec chleba, ktorý ti dožičí za to, že na nej pracuješ!"

(citát z knihy Jána Jonáša "Jedenáste prikázanie")

Náš rodák Ján Jonáš uzrel svetlo sveta  23. októbra 1919 v roľníckej rodine v Horných Pasekách. základy vzdelania získaval v Prietrži, Senici a Skalici a neskôr obsolvoval strednú školu pre pracujúcich, ktorú ukončil maturitou. pracoval ako úradník v Senici a v Bratislave. V rokoch 1954 - 1970 bol redaktorom a reportérom denníka Smena. Dva roky bol tlačovým tajomníkom slovenskej vlády. v roku 1972 až do svojej smrti pracoval ako dramaturg a scenárista v Československej televízii v Bratislave. 

Jeho spisovateľské začiatky sa datujú do roku 1949, kedy začal uverejňovať v časopisoch Vlasta, Slovenka, Tvorba, Nové slovo a v denníkoch Pravda a Práca. Knižne debutoval zbierkou krátkych próz "Zrnká vo vetre" v r. 1961. Jeho prvým román bolo román "Na úvrati", ďalší "V znamení panny". Vo všetkých svojich románoch - od prvého po posledný, nedokončený - sústredil sa na dedinskú tematiku. Západoslovenskú dedinu veľmi dobre poznal, bol s ňou tuho zrastený. Jeho vari najznámejší román, ktorý bol aj sfilmovaný, bolo "Jedenáste prikázanie". Bezprostredným pokračovaním je román "Do nízkej hory hromy nebijú". Tretí diel trilógie, ako mal naplánové už nenapísal. Choroba a neskôr smrť mu zabránili dielo dokončiť. 

Po jeho smrti vyšiel súbor krátkych próz pod názvom "Krvavé klinčeky" (1983). 

Napísal scenár k filmu "Ďaleko je do neba" (1974), k seriálu "Miesto v dome" (1974 a 1976)

Jeho diela boli preložené do češtiny, maďarčiny.